Supermarktketen Dirk van den Broek gaat werknemers met bodycams uitrusten. Deze kleine draagbare camera’s kunnen de medewerkers inzetten bij gespannen of dreigende situaties. De bodycams moeten vooral een afschrikkende werking hebben en de veiligheid in de winkels verhogen.

De supermarkt-bodycam is anders dan de bodycam van de NS en de politie, aldus de supermarkt. Daar registreert de camera beelden die later in de rechtszaal als bewijsmateriaal gebruikt kunnen worden.

De bodycam zoals Dirk van den Broek die introduceert, is een kleine camera mét een scherm, waarop iemand die zich misdraagt, zichzelf direct terug kan zien.

Bodycams bij Dirk van den Broek staan standaard uit, maar kunnen áán bij conflicten

Wanneer door een lastige klant een onveilige situatie dreigt te ontstaan, kan een medewerker de bodycam aanzetten. De medewerker kan vervolgens de lastige klant met de beelden confronteren. Uit ervaringen in de branche blijkt volgens Dirk dat dit de-escalerend kan werken.

Net als bij andere camera's in de winkel, worden beelden en geluid alleen opgeslagen en gebruikt als dat nodig is, aldus de supermarkt.

Dirk heeft vorig jaar al proefgedraaid met de bodycams. Het bedrijf begint in veertig winkels met het gebruik van de camera's. "Voor preventie hebben we altijd gebruikgemaakt van cameratoezicht in de winkels", zegt directeur Dirk van den Broek. "De bodycams zijn voor ons een aanvulling op de werkvloer om dreigende situaties snel te de-escaleren, want elk incident is er een te veel voor onze collega's en klanten."

Privacy-waakhond maakt zich zorgen

 De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het "zorgelijk" dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel om opheldering vragen.

De inzet van bodycams in supermarkten leidt bij de toezichthouder "tot gefronste wenkbrauwen", laat een woordvoerder weten. "We zien bodycams normaal gesproken alleen bij politie en boa's en het gebruik is aan strenge voorwaarden gebonden. Cameratoezicht is zeer invasief. Dat geldt voor reguliere camera's die aan de muur hangen, en dat geldt des te meer voor bodycams, die je van heel dichtbij, recht in je gezicht filmen."

De privacywaakhond vindt dat organisaties daarom "zeer terughoudend" moeten zijn met de inzet van dit soort cameratoezicht. "Zij moeten onder meer kunnen aantonen dat het noodzakelijk is."

LEES OOK: Jumbo stopt met kiloknallers voor rundvlees, varkensvlees en kip: 50% van eiwit in schap moet plantaardig zijn